Türk Fizik Vakfı, daha önceki yıllarda "Fizik Dergisi" adı altında bir dergi çıkarmaktaydı. Daha önce çıkmış olan 18 sayı, web sayfamızda yer almaktadır. Bundan böyle dergimizi, "Fizik Yazıları" adı altında, fizik öğretmenlerine ve öğrencilerine yararlı mesleki bilgiler içeren yazılar, güncel bilim haberleri, değişik düzeylerde problemler ve okur mektupları başlıklarıyla çıkarmayı sürdüreceğiz. Bu bağlamda ilk örneklere aşağıdaki bağlantılara tıklayarak erişilebilir;
BÜYÜK PATLAMA ve KOZMİK ENFLASYON-EVRENİN KISA TARİHİ Prof. Dr.Namık Kemal Pak
BÜYÜK PATLAMA’NIN YANKISI OLAN KÜTLEÇEKİM DALGALARI KEŞFEDİLDİ Mİ? Prof. Dr. Zekeriya AYDIN
EVRENİN OLUŞUMU-TARİHSEL PERSPEKTİFTEN BAKIŞ Prof. Dr. Namık Kemal Pak
Radyasyon Fizilkçisi Dr.Yüksel Atakan'ın
ÜLKEMİZDE KURULACAK NÜKLEER SANTRALLARIN RADYASYON GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ ÖNERİLER
kitabı FMO'nın aşağıdaki duyurusuyla verilen web sayfasından PDF olarak indirilebilir ya da kağıt baskı olarak
fmo@fmo.org.tr epostasına adres yollanarak (ücretsiz) istenebilir.
Duyuru: Dr. Yüksel Atakan'ın kitabı
MANYETİK DİPOLÜN MANYETİK ALANI Rafet Kamer, Fizik öğretmeni – Beyhan Rıfat
KUANTUM MEKANİĞİNDE PARÇACIĞIN KONUMUNU BULMADA OLASILIK YAKLAŞIMI Eren Veysel Ersoy
ÖRNEK MEKANİK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ Prof. Dr. Cengiz Yalçın
Biyografi: Prof. Dr. Behram N. KURŞUNOĞLU
Prof. Dr. Ahmet Yüksek Özemre'nin geride bıraktığı çok sayıda eser arasında Teorik Fizik kitapları http://www.ozemre.com/arsiv/teorik-fizik-kitaplari adresinden ücretsiz olarak PDF formatında indirilebilir.
Dr. İnan Kalaycıoğulları'nın "Cumhuriyet Dönemi'nde Türkiye'de Bilim" başlıklı doktora tezine http://acikarsiv.ankara.edu.tr/eng/browse/30764/inan_kalayciogullari.pdf adresinden erişilebilinir.
CERN'deki LHCb Deneyinde Yeni bir Parçacık Bulundu
Mevcut kuramlarca beklenmekte olan ve deneycilerin uzun süreden beri aradıkları iki ağır-kuarklı bir parçacık nihayet saptandı: Baryon ailesinden olan +2 yüklü bu parçacık, iki c (cazibe) kuarkı ve bir u (yukarı) kuarkı içermektedir. Bu yeni parçacığın kütlesi 3621 MeV olup, en iyi bilinen baryon olan protondan neredeyse dört kez daha ağırdır.
Çevremizde gördüğümüz maddenin neredeyse tümü hadronlardan oluşmaktadır. Bunlar üç kuarkın güçlü etkileşmelerle bağlı durumlarıdır. Bugüne kadar gözlenmiş olan hadronlar en çok bir ağır kuark içermekteydi. u (yukarı), d (aşağı), s (acayip), c (cazibe), t (üst) ve b (alt) olmak üzere altı kuark türü olduğuna göre, kuramsal olarak pek çok potansiyel baryon kombinasyonu mümkündür.
Çift ağır-kuarklı bir baryonun bulunmuş olması, Kuantum Renk Dinamiğini (QCD) daha fazla incelemek için olanak yaratacağından çok önemlidir. Üç kuarkın birbirleri etrafında özenle dans ettikleri diğer baryonların tersine, iki ağır kuark birbirleri etrafında dönen bir çift-yıldız rolü oynarken hafif kuark bu ikili sistemin etrafında bir gezegen gibi dönmektedir!
Bu yeni parçacığın üretim ve bozunum mekanizmalarının ve ömrünün kesin olarak ölçülmesiyle, işin içyüzü önemli ölçüde anlaşılabilecektir. Çift ağır-kuarklı baryon ailesinin diğer üyelerinin de gözlenmesi beklenmektedir.
CERN'den duyurulan haberden derleyen Zekeriya Aydın
Prof. Şakir Ayık'ın "Beyin göçünü beyin gücüne nasıl dönüştürebiliriz" başlıklı yazısı.
Copyright © 1985-2019 | All Rights Reserved - Tüm Hakları Saklıdır. www.tfv.org.tr
Türk Fizik Vakfını Yakından Takip Etmek İçin...